Severna Koreja uputila pretnje Savetu bezbednosti zbog kritika raketnog programa

Svet 03. okt. 202113:073 komentara
Podeli:
Severna Koreja
Izvor: Shutterstock

Severna Koreja upozorila je Savet bezbednosti UN da ne kritikuje njen raketni program, uz pretnje na posledice zbog zadiranja u suverenitet.

Tokom hitnog zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti koji je održan u petak, Francuska je prosledila predlog saopštenja u kome je izrazila zabrinutost zbog lansiranja raketa Severne Koreje i pozvala je da u potpunosti sprovede rezolucije koje zabranjuju ispaljivanje balističkih projektila.

Povezane vesti

Danas je Đo Čol Su, visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, upozorio SB UN da bi „trebalo da razmisli kakve će posledice to imati u budućnosti u slučaju pokušaja zadiranja u suverenitet“ Severne Koreje.

On je optužio Savet bezbednosti za dvostruke standarde, jer se ne odnosi isto prema sličnim testiranjima naoružanja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Posle šestomesečne pauze, Severna Koreja je u septembru nastavila testiranje raketa, lansirajući novorazvijene krstareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, koje Južnu Koreju i Japan, oba ključna saveznika SAD, stavlja u domet projektila.

Severna Koreja je izrazila spremnost na razgovore sa susednom Južnom, što je protumačeno kao pokušaj pritiska na Seul da ubedi Vašington da ukine ekonomske sankcije Pjongjangu.

Komentari

Vaš komentar