Severna Koreja lansirala dve balističke rakete kratkog dometa

Svet 17. jan 202209:15
Izvor: Tanjug / AP, Lee Jin-man

Severna Koreja ispalila je danas u more dva projektila, za koje se sumnja da su balističke rakete, objavila je vojska Južne Koreje.

Ovo je četvrto severnokorejsko lansiranje projektila ove godine u očiglednoj demonstraciji vojne moći u vreme zastoja razgovora sa SAD i zatvorenih granice zbog pandemije koronavirusa.

Združeni generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je Severna Koreja verovatno lansirala dve balističke rakete kratkog dometa u oblasti Sunana, gde se nalazi međunarodni aerodrom Pjongjang.

Projektili su lansirani u razmaku od četiri minuta jutros i leteli su brzinom oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 42 kilometara pre nego što su sleteli u vode kod severnokorejske severoistočne obale, navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Američka Komanda za Indo-Pacifik navela je da rakete ne predstavljaju neposrednu opasnost za osoblje i teritoriju SAD niti za njihove saveznike ali je ukazala na destabilizirajući uticaj „nelegalnog“ programa naoružanja Severne Koreje.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da su rakete pale izvan japanske „ekskluzivne ekonomske zone“, a glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno osudio je ove akcije Severne Koreje, navodeći da su pretnja miru.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in, koji je u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozvao je zvaničnike svoje zemlje da ulože najveće napore da osiguraju stabilnost na Korejskom poluostrvu, saopšteno je iz njegove kancelarije. Navodi se, takođe, da su članovi predsedničkog Nacionalnog saveta za bezbednost ukazali na potrebu da se o tome razgovora sa Pjongjangom.

Severna Koreja je, po navodima njenih vlasti, izvršila testove hipersonične rakete 5. i 11. januara, kao i probno ispaljivanje balističke rakete sa voza u petak kao odgovor na nove sankcije koje je uvela administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena prošle nedelje zbog nastavka testiranja projektila.

Komentari

Vaš komentar