Severna Koreja ispalila balističke projektile, četvrti put za nedelju dana

Svet 01. okt 202208:212 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Severna Koreja je ispalila neodređenu balističku raketu ka svojoj istočnoj obali, rekao je načelnik Zajedničkog štaba Južne Koreje, zabeleživši četvrto lansiranje Pjongjanga za nedelju dana i podižući tenzije na Korejskom poluostrvu.

Lansiranje dolazi nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale svoju najveću zajedničku vojnu vežbu u poslednjih pet godina i nakon što je potpredsednica SAD Kamala Haris posetila Južnu Koreju ove nedelje.

Japanska obalska straža je takođe izvestila o najmanje dva testa balističkih projektila od strane Pjongjanga. Pozivajući se na vladin izvor, objavljeno je da je druga raketa pala izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Severna Koreja je ispalila projektile pre i posle posete Kamale Haris Južnoj Koreji, produžavajući rekordan tempo testiranja oružja ove godine, što povećava pretnju od kredibilne nuklearne sile koja može da napadne Sjedinjene Države i njihove saveznike. Pjongjang je izveo i prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete, prvi put od 2017. godine.

Savet bezbednosti UN odavno je zabranio severnokorejske nuklearne probe i lansiranja balističkih projektila.

Vojska nije dala detalje o dometu, visini i brzini rakete.

Izolovana zemlja završila je pripreme za nuklearnu probu, prozor koji bi mogao da se otvori između kineskog partijskog kongresa u oktobru i američkih posrednih izbora u novembru, saopštili su u sredu južnokorejski predstavnici.

Komentari

Vaš komentar