Severna i Južna Koreja ponovo uspostavile prekinutu komunikacionu vezu

Svet 04. okt. 202108:16
Podeli:
Južna Koreja, Severna Koreja
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Severna i Južna Koreja obnovile su u ponedeljak prekinutu komunikacionu vezu posle višenedeljnog prekida, što se ocenjuje kao mali znak pomirenja.

Zvaničnici za vezu dve Koreje razmenili su poruke posredstvom prekograničnog komunikacionog kanala, saopštilo je Ministarstvo za unifikaciju Južne Koreje.

Povezane vesti:

Očekuje se da će Severna i Južna Koreja ponovo uspostaviti komunikacione kanale preko njihove napete granice kasnije danas pošto su obe zemlje ranije izrazile nameru da to učine.

Veze telefonom i faksom, što dve Koreje koriste da zakazuju sastanke, ugovaraju prelaske granice i izbegavaju slučajne sukobe uglavnom su bile u zastoju više od godinu dana. Komunikacije su na kratko obnovljene oko dve nedelje letos, ali Severna Koreja odbila je da nastavi razmenu poruka kada je Seul organizovao godišnje vojne vežbe sa SAD što Pjongjang video kao vežbu za invaziju.

Ministarstvo unifikacije Južne Koreje saopštilo je danas da ponovno uspostavljanje komunikacija postavlja osnove za obnovu veza između dve Koreje i za stabilnost na Korejskom poluostrvu.

U saopštenju iz ministarstva navodi se da se Seul nada da će dve Koreje ubrzo nastaviti pregovore o tome kako sprovesti ranije sporazume o saradnji i uspostaviti mir na Korejskom poluostrvu.

Prošle nedelje severnokorejski vodja Kim Džong Un izrazio je spremnost da ponovo aktivira komunikacione kanale navodeći da hoće da ostvari želu korejskog naroda za promovisanjem mira na poluostrvu.

Ali Kim je pozvao Seul da odustane od stava dvostrukih aršina i neprijateljskog gledišta prema nedavnim raketnim probama Severne Koreje i drugim dogadjajima.

Neki stručnjaci smatraju da Severna Koreja pokušava da iskoristi južnokorejsku želju za poboljšanjem odnosa da ubedi SAD da ublaže teške ekonomske sankcije.

Odvojeno od svojih poteza u pravcu mira Severna Koreja sprovela je poslednjih dana niz raketnih proba, prve u šest meseci. Probe su uključile i rakete koje mogu da imaju nuklearne kapacitete i mogu da pogode Južnu Koreju i Japan, koje su saveznice SAD.

Komentari

Vaš komentar