Šest zemalja EU traže da Brisel okonča „nepravednu raspodelu vakcina“

Svet 16. mar. 202121:076 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/SAP Photo/Ronald Zak

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese "korektivni mehanizam", kako bi se okončala "nepravedna" raspodela vakcina protiv koronavirusa među članicama Unije.

„Mislim da je važno pronaći tehničko rešenje sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom, kako bi se isporučile dodatne doze vakcina onima prema kojima je učinjena nepravda“, izjavio je u Beču austrijski kancelar Sebastijan Kurc, posle sastanska sa premijerima pet zemalja.

Premijeri Češke Andrej Babiš, Slovenije Janez Janša i Bugarske Bojko Borisov boravili su u Beču, dok su premijeri Hrvatske Andrej Plenkovć i Letonije Arturs Krisjanis Karins na sastanku učestvovali video vezom.

Kurc je rekao da je Bugarska do sada u odnosu na populaciju dobila samo trećinu predviđenih doza vakcina, iako je dogovor EU bio da se vakcine raspodele srazmerno broju stanovnika.

„Rečeno sam je da zemlje članice EU treba da se uzdrže od upotrebe kineskih i ruskih vakcina“, rekao je bugarski premijer, čija se zemlja, kao i Češka, suočava sa novim, jakim talasom koronavirusa.

Borisov je dodao da se ne traži „milostinja“ već da se isprava nepravda. Janša je upozorio Brisel od moguće političke krize ukoliko se takva situacija nastavi.

„Ofanzivu“ protiv trenutnog sistema raspodele vakcina u EU pokrenuo je Kurc prošle nedelje, pošto se suočava sa sve većim nezadovoljstvom gradjana u Austriji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar