Senat prihvatio predlog kojim se odbacuje Bajdenova odluka o vakcinaciji

Svet 09. dec 202108:23 > 08:296 komentara
Senat
Izvor: Tanjug / AP, J. Scott Applewhite

Američki Senat, u kojem demokrate imaju većinu, prihvatio je meru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila odluka američkog predsednika Džoa Bajdena o uvođenju obavezne vakcinacije ili testiranja u privatnim kompanijama.

Dvojica demokratskih poslanika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana sa 52 glasa za i 48 protiv, pre nego što je upućena u Predstavnički dom.

Zakonom bi se odbacila mera Bajdenove administracije koja predviđa obaveznu vakcinaciju ili testiranje na koronavirus za sve zaposlene u kompanijama sa više od stotinu radnika, a koja bi obuhvatila milione zaposlenih.

Za izglasavanje mere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije i Džon Tester iz Montane priključili su se republikanskim poslanicima u izglasavanju predloga.

Inicijativa pokazuje koliko je snažno političko protivljenje pokušajima administracije u borbi protiv kovida-19, u trenutku dok zdravstveni radnici pokušavaju da suzbiju širenje vrlo zarazne omikron varijante virusa.

„Uvek sam podržavao obaveznu vakcinaciju za zaposlene u javnim službama i vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti. Ali ne podržavam obaveznu vakcinaciju u privatnim kompanijama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih kompanija određivati na koji će način štititi svoje zaposlene od kovida-19 i na koji će način voditi svoje poslovanje“, izjavio je Mančin nakon glasanja.

Mančin je dodao da je on vakcinisan s dve doze i da je primio i buster dozu te da podstiče sve Amerikance da učine isto.

Republikanci kažu da ih obasipaju pozivima kompanije s 500 zaposlenih koje se boje da će morati da otpuštaju radnike koji se protive vakcinaciji i testiranju. „To je zabrinulo obične ljude i male kompanije“, rekao je pre glasanja republikanski senator Majk Braun, koji je inicirao predlog.

Bela kuća saopštila je u utorak da obaveza vakcinacije ili testiranja zaposlenih ne bi predstavljala teret za poslodavce jer je velika većina Amerikanaca u potpunosti vakcinisana te da se to pravilo ne bi odnosilo na male firme.

„Nalazimo se usred javnozdravstvene krize. Svi vide koje štete ona nanosi. Njeno rešavanje mora predvoditi nauka“, rekao je vođa demokrata u Senatu Čak Šumer.

SAD ima najviši procenat novozaraženih u svetu. Koronavirusom se dosad zarazilo 49,5 miliona Amerikanaca, a umrlo ih je više od 794.000.

Republikanci su podršku svojoj meri ocenili kao jasnu poruku zabrinutosti javnosti zbog mogućega uticaja uredbe na radnike, kompanije i privredu.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je Bajdenovu uredbu nazvao „protivzakonitim“ i „apsurdnim“ pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Komentari

Vaš komentar