Senat odbacio predlog republikanaca da se zaustavi suđenje Trampu

Svet 27. jan. 202108:101 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug / Senate Television via AP

Američki Senat je, sa 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsedniku Donaldu Trampu pod optužbom da je podsticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vođstvom demokrata blokirao je predlog republikanskog senatora Randa Pola s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih predstavnika pridružilo demokratama. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Tramp u Senatu osudi za podsticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Rojters.

„To je jedan od retkih slučajeva u Vašingtonu u kojem je gubitak zapravo pobeda“, rekao je Pol kasnije novinarima, dodajući kako „45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.“

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Tramp napustio dužnost prošle srede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrik Lihi umesto predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa.

Rojters javlja i da je Lihi (80) hospitalizovan jer se nije osećao dobro, pozivajući se na izjavu njegovog portparola u kojoj nisu navedeni detalji.

Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD protiv kog je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsednik kome se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u Predstavničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo desetoro republikanaca, Trampa tereti da je podsticao pristalice na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok se održavala sednica na kojoj su trebalo da se potvrdi pobjeda njegovog protivkandidata Džoa Bajdena.

Senat bi suđenje Trampu trebao da počne 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo biti zauvek oduzeto pravo da se kandidujeza predsednika SAD.

Komentari

Vaš komentar