Šefovi diplomatija Britanije i SAD: Zemljama G7 potrebni su novi saveznici

Svet 04. maj. 202114:084 komentara
Podeli:
Izvor: Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Zemljama G7 potrebni su novi saveznici zbog izazova koje postavljaju Rusija i Kina - zaključeno je na sastanku šefova diplomatija Velike Britanije i SAD-a, uoči sastanka članica G7 članica u junu.

Od 2019. sastanak ministara spoljnih poslova članica nije bio održan zbog pandemije, a na predstojećem će se razgovarati o trgovinskim izazovima, privrednoj krizi, pandemiji ali i direktnoj konkurenciji Kine i Rusije.

Prema navodima stranih medija, Zapad mora jasnije da definiše svoj odnos prema Pekingu kao ekonomskoj i Moskvi kao političkoj sili.

Kao jedna od spornih tačaka navodi se Ukrajina. SAD sa novim predsednikom Bajdenom na čelu planira stabilnije odnose s Rusijom, ali to zavisi od stava predsednika Putina prema Ukrajinskom pitanju.

„Zahvaljujem se Velikoj Britaniji što nam se priključila u savezništvu, kako bismo izveli na čistac situaciju s Rusijom i tražili odgovornost za njihove nepromišljenje i agresivne postupke. Potvrdili smo našu bezrezervnu podršku za nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, koju ću posetiti kasnije ove nedelje“, rekao je Entoni Blinken, državni sekretar SAD.

Komentari

Vaš komentar