Šefica švedske diplomatije potpisala zahtev za članstvo te zemlje u NATO

Svet 17. maj. 202212:298 komentara
Podeli:
Izvor: TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je zahtev za članstvo svoje zemlje u NATO, javljaju lokalni mediji.

Linde je rekla da su njena osećanja velika i da Švedska daje sve od sebe.

Povezane vesti

Ona je dodala da će aplikacioni dokument, zajedno sa zahtevom iz Finske, uskoro biti dostavljen NATO.

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je juče kandidaturu za članstvo nakon sastanka u parlamentu.

Decenijama su Švedska i Finska zauzimale neutralan spoljnopolitički stav u regionu, ali tekući rat Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara izazvao je promenu u njihovom pristupu, pri čemu su i javnost i većina političara bili za ulazak u NATO savez.

Međutim, Švedska i Finska, koje su izrazile nameru da traže članstvo u NATO, nisu pozitivno odgovorile na zahteve Turske, koja je članica saveza više od 70 godina, za izručenje ukupno 33 terorista.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izrazio rezerve u pogledu mogućeg članstva Finske i Švedske u NATO, rekavši da skandinavske zemlje podržavaju terorističku grupu PKK.

Teroristička organizacija PKK nalazi se na listi terorističkih organizacija EU, ali Turska se žali da mnoge evropske zemlje tolerišu njihovo prisustvo i dozvoljavaju im da regrutuju i prodaju narkotike kako bi finansirali svoje napade.

U više od 35 godina terorističke kampanje protiv Turske, ta teroristička grupa odgovorna je za smrt više od 40.000 osoba, uključujući žene i decu. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK.

U ponedeljak je švedsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će visoki predstavnici Švedske i Finske posetiti Tursku u narednim danima kako bi u Ankari obavili zvanične razgovore o zahtevima za članstvo u NATO.

Komentari

Vaš komentar