Šef vojnih obaveštajaca: Izrael bio umešan u ubistvo generala Solejmanija

Svet 20. dec 202118:483 komentara
Podeli:
Izvor: Mahmoud Zayyat/AFP

Izrael je bio umešan u ubistvo komandira Snage Kuds iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija, ubijenog u udaru američkog drona kraj Bagdada u januaru prošle godine, izjavio je načelnik izraelske vojne obaveštajne službe general major Tamir Hajman.

On je u jednom intervjuu opisao to ubistvo kao jedno od „značajnih i važnih“ tokom svog mandata, a drugo je ubistvo lidera Islamskog džihada Baha Abu al Ate, prenosi izraelski list Harec.

„Ubistvo Sulejmanija je dostignuće, jer su naši glavni neprijatelji, po mom mišljenju, Iranci. Dva značajna i važna ubistva mogu biti zabeležena u mom mandatu“, rekao je Hajman i dodao da je Izrael izveo više operacija da omete širenje iranskog oružja i fondova širom regiona.

Solejmani je bio umešan u iransku vojnu aktivnost u mnogim zemljama, uključujući Irak, Avganistan i zemlje Kavkaza i smatrao se jednim od najbližih saradnika iranskog vrhovnog lidera Ali Hameneija, navodi Harec.

Nekoliko dana posle ubistva, NBC News je objavio da je izraelska obaveštajna služba pomogla SAD da ubiju Solejmanija.

Kako je navedeno, doušnici na međunarodnom aerodromu Damask su obavestili CIA kada je avion u kome je bio Solejmani poleteo za Bagdad, a Izrael je potvrdio da je to rekao Amerikancima.

Američki novinski veb-sajt Aksios je nedavno preneo da je predsednik SAD Donald Tramp poverio izraelskom novinaru Baraku Ravidu da je osećao kako Jerusalim manipuliše njime, te da je „bio vrlo razočaran u vezi Izraela sa tim događajem“.

Tramp je takođe rekao da je bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu bio „voljan da se bori protiv Irana do poslednjeg američkog vojnika“.

Komentari

Vaš komentar