Šef SZO: Srceparajuća situacija u Indiji sa koronavirusom

Svet 26. apr. 202123:344 komentara
Podeli:
Indija, koronavirus
Izvor: REUTERS/Danish Siddiqui

Situacija u Indiji gde je pandemija dostigla nivo bez presedana više je nego srceparajuća, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

„SZO čini sve što može snabdevajući materijal i osnovnu opremu“ kao što su sprave za koncentraciju kiseonika, mobilne poljske bolnice i opremu za laboratorije, rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare.

Za nekoliko dana takozvani indijski soj koronavirusa uneo je haos u tu zemlju od 1,3 milijarde stanovnika, zbog čega je više zemalja najavilo hitno slanje pomoći.

Indija je zabeležila svetski rekord od gotovo 350.000 novozaraženih koronom u jednom danu.

U glavnom gradu Nju Delhiju svedoci opisuju hodnike bolnice prepune kreveta i porodice koje uzalud mole da im se nabavi kiseonik ili mesto za njihove bližnje. Neki umiru na ulazu u bolnicu.

„SZO je poslala više od 2.600 ljudi da podrže odgovor na terenu i da pomognu u aktivnostima nadzora, tehničkih saveta i procesa vakcinacije“, rekao je Tedros.

„Nikada ranije nije bilo očigledniji značaj vakcinacije“, dodao je on.

SZO je takodje navela u imejlu za Frans pres da je počela brzu analizu situacije u zonama gde se ponovo javljaju slučajevi, priprema preporuke i poziva da se sprovode mere.

Indijski zdravstveni sistem ophrvan je novim talasom infekcija delimično pripisan takozvanom indijskom soju koronavirusa, nazvanom B.1.617. On se zove duplim mutantom zato što nosi dve zabrinjavajuće mutacije na nivou vrha proiteina virusa Sars-Kov-2, koji je iza pandemije Kovida-19.

Prva varijanta bliska je onim već zabeleženim u južnoafričlkoj i brazilskoj varijanti za koje se sumnja da donose slabiji efekat vakcinacije i veći rizik od zaražavanja. Druga varijanta, koja je takođe primećena u soju zabeleženom u Kaliforniji, može da nosi jaču mogućnost prenosa. Prvi put se te dva soja nalaze zajedno.

SZO smatra da treba pratiti ovu indijsku mutaciju, ali navodi da još nema dovoljno podataka da se utvrdi da li važi za „zabrinjavajući soj“ virusa.

Bajden obećao pomoć Indiji

Američki predsednik Džo Bajden je obećao indijskom premijeru Narendru Modiju neizostavnu podršku SAD u vreme kada je Indiju pogodio ogroman skok broja zaraženih od koronavirusa.

„Predsednik je obećao neizostavnu podrušku Amerike indijskom narodu“, saopštila je Bela kuća posle telefonskog razgovora predsednika Bajdena i indijskog predsednika Narendre Modija.

U saopštenju se podseća se da su se SAD obavezale da isporuče Indiji hitnu pomoć uključujući sastojke za proizvodnju vakcina.

Modi je u Tviter poruci napisao da je imao „plodan“ razgovor sa predsednikom SAD i da se zahvalio Bajdenu na američkoj pomoći.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar