Šef SZO pozvao proizvođače vakcina da se odreknu patentnih prava

Svet 05. mar. 202123:277 komentara
Podeli:
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je proizvođače vakcina da se odreknu patentnih prava do kraja pandemije koronavirusa kako bi mogle značajno da se povećaju zalihe vakcina, rekavši da ova "neviđena vremena" opravdavaju taj potez.

On je na konferenciji za novinare rekao je da bi zemlje koje proizvode vakcine trebalo da se odreknu prava „intelektualnog vlasništva“ koje je predviđeno posebnim odredbama Svetske trgovinske organizacije za hitne situacije.

„Te odredbe postoje za hitne slučajeve. Ako sada nije trenutak da se one upotrebe, kada je onda“, rekao je Tedros.

Rekao je da će se zvaničnici SZO uskoro sastati sa predstavnicima industrije kako bi identifikovali uska grla u proizvodnji i tražili rešenja.

Asošijeted pres je naveo da postoje postrojenja na tri kontinenta čiji vlasnici kažu da bi mogli da počnu da proizvode stotine miliona vakcina protiv kovida-19 u kratkom roku samo da imaju recepturu i tehničku podršku.

Međutim, patenti pripadaju velikim farmaceutskim kompanijama koje su proizvele prve tri vakcine Fajzer, Moderna i Astrazeneka, odobrene u Evropskoj uniji, SAD i Velikoj Britaniji.

Tedros je pohvalio Astrazeneku što je tehnologiju proizvodnje vakcina podelila sa kompanijama, uključujući Institut za serum u Indiji, ali rekao je da je „glavni nedostatak ovog pristupa nedostatak transparentnosti“.

Farmaceutske kompanije koje su velikom brzinom uzimale novac poreskih obveznika iz SAD ili Evrope da bi razvile vakcine, kažu da pregovaraju o ekskluzivnim ugovorima o licenciranju sa proizvođačima od slučaja do slučaja, jer moraju da zaštite svoju intelektualnu svojinu.

Tedros je naveo da su preko programa UN Kovaks ove nedelje isporučene vakcine u više od 20 zemalja, ali da su te doze dovoljne za samo dva do tri odsto stanovništva u tim zemljama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar