Šef laboratorije Gamaleje: Postojeće vakcine štite i od soja omikron

Svet 29. nov. 202112:132 komentara
Podeli:
Omikron, koronavirus
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Postojeće vakcine protiv zaraze virusom korona obezbediće zaštitu od težih oblika kovida-19, prouzrokovanih novim sojem omikron, izjavio je Vladimir Guščin, šef laboratorije ruskog istraživačkog centra "Gamaleja" za mehanizme diverziteta populacije patogenih organizama.

„Možemo biti sigurni da će vakcine nastaviti da deluju i štite od težih oblika zaraze, onako kako se dogodilo i sa svim ranijim sojevima virusa, i to je najvažnije“, rekao je Guščin za vesti televizije „Rusija-24“.

Povezane vesti

Na pitanje da li je potrebno prilagoditi sastav vakcina protiv kovida-19 usled pojave soja omikron, Guščin je odgovorio da će biti moguće reći nešto konkretnije nakon dovoljnog proučavanja virusa.

„Odgovor na to pitanje će biti moguć tek nakon eksperimentalnog istraživanja. Pretpostavljam da će prvi rezultati biti dostupni naučnoj zajednici za tri ili četiri sedmice. Biće moguće osloniti se na njih. Za sada ne možemo reći u kojoj meri će to biti potrebno“, objasnio je Guščin.

Prema njegovim rečima, ukoliko je istina da je virus prošao nekoliko mutacija, prvo pitanje koje se nameće jeste kako je to uticalo na efikasnost vakcina, jer određene mutacije mogu da smanje mogućnost neutralisanja virusa.

„To znamo iz iskustva suočavanja sa ranijim sojevima. Iako postoji određen pad efikasnosti u vezi sa pojedinim sojevima, ne nestaje sva zaštitna funkcija antitela“, dodao je Guščin.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala je prošle sedmice novi soj omikron. Radi se o soju koji ima veliki broj mutacija, od kojih su pojedine zabrinule SZO.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar