SE: Vlade tokom korone mere koristile kao izgovor za nedemokratičnost

Svet 11. maj. 202120:591 komentar
Podeli:
Izvor: AFP

Savet Evrope upozorio je da se stanje demokratskih prava i ličnih sloboda pogoršalo tokom pandemije koronavirusa, jer su neke vlade koristile sanitarne mere kao izgovor za podsticanje nedemokratskih režima.

U izveštaju Saveta Evrope navodi se da je demokratija „u opasnosti“, te da se stanje u nekim zemljama u kojima su pravosuđe i druge institucije bili ugroženi tokom 2020. godine dodatno pogoršalo.

Povezane vesti

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić je na onlajn sastanku prokomentarisala da je „jasan i zabrinjavajući stepen demokratskog odstupanja“.

„Postoji opasnost da se naša demokratska kultura neće potpuno oporaviti“, navela je ona.

Među zemljama u kojima su sprovođene nedemokratske prakse navedene su Rusija, Turska, Moldavija, Mađarska i Azerbejdžan.

Nedemokratske prakse, navedeno je, uključivale su zastrašivanje i samovoljno pritvaranje kritičara vlada, novinara i članova civilnog sektora, kao i promene u pravosuđu.

Izbori su u mnogim zemljama odloženi ili sprovođeni u „manje idealnim uslovima, jer je bilo gotovo nemoguće sprovesti posmatranje“.

Moć je bila koncentrisana i centralizovana u rukama vlade, jer su ograničenja uvedena zbog suzbijanja zaraze zloupotrebljavana ili su predugo bila na snazi.

Generalna sekretarka je navela i da je povećano nasilje nad ženama, jer su bile zatvorene sa zlostavljačima, a migranti i druge osetljive grupe su se suočavale sa većim pritiskom i napadima vlasti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar