SB UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre zbog isporuke vakcina i imunizacije

Svet 27. feb. 202100:051 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se zahteva da sve zaraćene strane u svetu odmah uspostave "trajnu humanitarnu pauzu" kako bi se omogućilo nesmetano isporučivanje vakcina protiv kovida-19 i imunizacija miliona ljudi.

Britanski nacrt rezolucije, koji je podržalo 112 zemalja, ponovio je zahtev Saveta bezbednosti iz jula prošle godine za „trenutnim prekidom neprijateljstava“ u celom svetu – od Sirije i Jemena, do Centralnoafričke Republike, Malija, Sudana i Somalije.

Izražena je zabrinutost što apel za prekid vatre radi suzbijanja pandemije koronavirusa, koji je prvi put uputio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš 23. marta 2020. godine, „nije poštovan u potpunosti“.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvort, koja trenutno predsedava SB, saopštila je rezultate glasanja elektronskom poštom jer je sastanak održan vituelno, rekavši da će rezolucija pomoći isporuku vakcina za 160 miliona ljudi koji žive u oblastima sukoba ili su raseljeni.

Komentari

Vaš komentar