Savet lekara: Maradona je bio prepušten sudbini

Svet 01. maj. 202112:33 > 12:494 komentara
Podeli:
Dijego Maradona
Izvor: ALEJANDRO PAGNI / AFP

Argentinska fudbalska ikona Dijego Maradona primio je neadekvatnu zdravstvenu negu, bio prepušten samom sebi i preminuo je nakon duge agonije, zaključio je stručni savet lekara.

U dokumentu od 70 stranica savet je izjavio da je Maradona, koji je podlegao srčanom udaru 25. novembra prošle godine u dobi od 60 godina, „počeo umirati najmanje 12 sati pre“ trenutka kada je pronađen mrtav u svom krevetu.

Maradona je umro samo nekoliko nedelja nakon što je podvrgnut operaciji mozga zbog krvnog ugruška.

Argentinski javni tužilac sazvao je savet od 20 stručnjaka kako bi ispitao uzrok smrti i utvrdio je li bilo nemara.

Pod istragom su Maradonin neurohirurg Leopoldo Luke, psihijatar Agustina Kosačov i psiholog Karlos Dijaz, kao i dve medicinske sestre, koordinator za negu i medicinski koordinator.

Osobe koje eventualno budu proglašene krivim mogle bi dobiti i 15 godina zatvora.

Maradona je operisan 3. novembra, samo četiri dana nakon što je proslavio 60. rođendan u klubu u kojem je trenirao, Gimnasia y Esgrima.

Tada je bio lošeg zdravlja i imao je problema s govorom.

Maradona se tokom života borio s zavisnostima od kokaina i alkohola.

Kad je preminuo, bio mu je poremećen rad jetre, bubrega i kardiovaskularnog sistema.

Savet je zaključio da bi Maradona „imao veće šanse za preživljavanje“ s adekvatnim lečenjem u primerenoj medicinskoj ustanovi.

Preminuo je u svom krevetu u unajmljenoj kući u ekskluzivnoj četvrti Buenos Ajresa, gde je bio na kućnoj nezi.

Maradona nije „u potpunosti mogao koristiti svoje mentalne sposobnosti“ i nije mu trebalo prepustiti da odlučuje gde će se lečiti, rekli su stručnjaci.

Takođe su otkrili da je u njegovom lečenju bilo mnogo „nedostataka i nepravilnosti“, a medicinski tim je njegovo preživljavanje prepustio „sudbini“.

Maradona je idol milionima Argentinaca otkad je nadahnuo južnoameričku zemlju za drugi trijumf na Svetskom kupu 1986. godine.

Napadački vezni igrač koji je dve godine proveo sa španskim velikanom Barselonom, voljen je i u Napulju gde je pomogao Napoliju da osvoji jedine dve titule u Seriji A u istoriji kluba.

Komentari

Vaš komentar