Sastanak u Parizu: Kijev i Moskva će nastaviti razgovore za dve nedelje

Svet 26. jan. 202222:20
Podeli:
Ukrajina i Rusija
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Rusija i Ukrajina će nastaviti svoje razgovore uz francusko-nemačko posredovanje za dve nedelje u Berlinu, saopšteno je danas u Parizu gde je održan sastanak predstavnika Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine.

Povezane vesti

Ruski specijalni izaslanik za rešavanje ukrajinskog sukoba Dmitrij Kozak izjavio je da razgovori u Parizu „nisu bili jednostavni“.

„Uprkos razlikama, prekid vatre mora da poštuju“ pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti i proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, dodao je Kozak posle sastanka održanog u Jelisejskoj palati.

Rusija je 2014. godine pripojila ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim, dok je na istoku Ukrajine u toku sukob između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika. U tom sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da vojno i finansijski podržava proruske separatiste, što ona demantuje.

Sastanak u Parizu održan je pošto su SAD i NATO pismeno odgovorile na ruske zahteve o smirivanju tenzija.

Rusija je poslednjih meseci rasporedila desetine hiljada vojnika na granice Ukrajine, izazivajući strah od invazije. Iako Moskva negira bilo kakav takav projekat, Kremlj insistira na pisanim garancijama za svoju bezbednost, uključujući obećanje da Kijev neće ući u NATO.

Komentari

Vaš komentar