Merkel ponovila zahtev Putinu: Oslobodite Navaljnog

Svet 20. avg. 202115:43 > 19:392 komentara
Podeli:
Izvor: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od predsednika Rusije Vladimira Putina da oslobodi iz zatvora opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, kao i da obnovi sporazum sa Ukrajinom o tranzitu gasa, koji ističe 2024. godine.

„Ponovo sam zatražila oslobađanje Navaljnog i jasno dala do znanja da ćemo se toga držati“, rekla je Angela Merkel.

Ona je izjavila da je sa Putinom razgovarala i o sporazumu sa Ukrajinom o tranzitu gasa, koji bi, kako je ocenila, trebalo da bude produžen za još tri godine

Podsetivši da se s Merkel poslednji put sastao na konferenciji o Libiji održanoj 19. januara prošle godine u Berlinu, glavnom gradu Nemačke, Putin je naglasio da su nakon te konferencije urađeni neki pomaci kada je u pitanju situacija u Libiji.

Navodeći da je Nemačka jedan od najvažnijih partnera za Rusiju u Evropi i svetu, Putin je rekao:

Izvor : Sputnik/Kremlin via REUTERS

„Nemačka je naš drugi trgovinski i ekonomski partner nakon Kine. Uprkos ozbiljnoj recesiji 2020. godine, trgovinska razmena udvostručila se u prvoj polovini ove godine“.

Mišljenja je da je dobro da su razgovarali iako imaju razilaženja kada su u pitanju neke teme.

„Imamo o puno toga razgovarati, od bilateralnih odnosa do međunarodnih pitanja“, naglasio je Putin.

Ističući da će ovo biti njen poslednji boravak u Rusiju u ulozi nemačke kancelarke, Merkel je rekla da ima mnogo toga za razgovarati s ruskim liderom, uključujući situaciju u Libiji i Avganistanu.

Naglasila je da se Rusija i Nemačka ne slažu po brojnim pitanjima, ali da će dve zemlje nastaviti dijalog i ostati u kontaktu.

Komentari

Vaš komentar