Sarkozi podržao Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora

Svet 12. apr. 202212:425 komentara
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/Pool via Reuters

Bivši konzervativni francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao je u utorak Emanuela Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj.

„Mislim da ima potrebno iskustvo dok se suočavamo s dubokom međunarodnom krizom, složenijom nego ikad“, napisao je Sarkozi u objavi na društvenim mrežama.

Makron je u nedelju u prvom krugu predsedničkih izbora dobio 27,8 posto glasova, a kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen 23,1 posto.

Iza njih je Žan-Lik Melenšon, kandidat levice, sa 22 posto glasova, koji je u nedelju pozvao svoje birače da ne glasaju za kandidatkinju desnice, Makronovu suparnicu i na prošlim izborima 2017. godine.

Tada ju je u drugom krugu Makron pobedio sa 66,1 prema 33,9 posto, ali ispitivanja javnog mnjenja ovaj put predviđaju neizvesnije rezultate.

Ankete predviđaju vrlo tesan drugi krug, a prema jednoj od anketa Makron dobija 51 posto glasova, a Le Pen 49 posto. Međutim razlika je tako mala da će pobeda, kome god pripala, biti minimalna.

Po drugoj anketi, koju je objavio u ponedeljak Opinionway-Kea za Ehos i Radio classique, Makron pobeđuje Le Pen sa 55 posto glasova.

Komentari

Vaš komentar