Samo tri dana posle presude, Navaljni ponovo na sudu – u drugom postupku

Svet 05. feb 202120:273 komentara
Podeli:

U Moskvi se ponovo sudi opozicionaru Alekseju Navaljnom, ovaj puta zbog uvrede jednog veterana iz Drugog svetskog rata. Novo suđenje dolazi samo tri dana nakon što je on već osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Ruski opozicioni aktivista Aleksej Navaljni, koji se izjasnio da nije kriv, rekao je da su u pitanju političke optužbe. On se tereti za širenje „lažnih“ i „uvredljivih“ vesti o veteranu iz Drugog svetskog rata, koji je prošlog leta u video klipu branio referendum o većim ovlašćenjima predsednika Vladimira Putina.

Povezano:

Navaljni je rekao da su osobe koje su se pojavile na tom video snimku, uključujući i veterana, „sramota nacije“ i „izdajnici“.

Odnosi Rusije i Evropske unije su na „najnižem nivou“ zbog slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je u Moskvi šef evropske diplomatije, ali je rekao da još nije bilo predloga za pooštravanje sankcija.

„Moja se poseta se poklopila sa izricanjem presude Alekseju Navaljnom i hapšenjem hiljada demonstranata. Preneo sam gospodinu Lavrovu našu duboku zabrinutost i ponovio našu zahtev za njegovo puštanje na slobodu. Sigurno je da su naši odnosi veoma zategnuti, a slučaj Navaljni je najniža tačka u odnosima“, rekao je Borel.

Samo nekoliko sati pošto je Borel napustio Moskvu, Rusija je donela odluku da protera diplomate iz Nemačke, Švedske i Poljske, zbog „sudelovanja u ilegalnim protestima“ održanim u znak podrške Navaljnom. Rusija smatra da je neopravdano na tapetu.

„Detaljno smo analizirali odnose između Rusije i Europske unije. Istina je da oni nisu u najboljem stanju, pre svega zbog jednostranih i nelegitimnih ograničenja koja EU uvodi pod izmišljenim izgovorima“, rekao je Sregej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

O slučaju Navaljni prvi put se oglasio i novi predsednik SAD.

„Politički motivisano zatvaranje Alekseja Navaljnog i ruski napori da suzbiju slobodno izražavanje i mirno okupljanje stvaraju duboku zabrinutosti nas i međunarodne zajednice. Navaljni je meta jer raskrinkava korupciju. On mora da bude oslobođen odmah i bez uslovljavanja“, istakao je predsednik SAD Džo Bajden.

U danu pojačanih tenzija Rusije i Zapada stigal je i vest da je Ruski doktor koji je u Sibiru lečio Navaljnog, i tvrdio da nije otrovan, umro je u 56. godini.

Komentari

Vaš komentar