Samit G20 u Rimu, glavne teme – klimatske promene i pandemija

Svet 30. okt 202114:18 > 18:472 komentara
Podeli:
Samit G20, Rim
Izvor: Erin Schaff/Pool via REUTERS

Klimatske promene i pandemija kovida-19 glavne su teme dvodnevnog sastanka čelnika dvadeset najvećih svetskih ekonomija koji je počeo u Rimu, a uvodnim govorom otvorio ga je italijanski premijer, javlja BBC. 

To je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se kovid-19 proširio svetom. Na sastanku nisu kineski vođa Si Đinping, koji nije napustio Kinu od početka pandemije, kao ni ruski predsednik Vladimir Putin. Obojica će učestvovati videolinkom.

Samit se održava kratko nakon upozorenja stručnjaka da je potrebno hitno delovanje po pitanju smanjenja štetnih emisija, te dva dana pre no što će se svetski čelnici sresti u Glazgovu na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26).

Više desetina demonstranata blokirao je ulicu u blizini okupljanja lidera Grupe 20, tražeći od svetskih lidera da preduzmu konkretne mere u borbi sa klimatskim promenama.

Na jednom od transparenata koji su klimatski demonstranti nosili pisalo je „Od Rima do Glazgova, vaša rešenja su problem“. Policija je pomerila demonstrante sa ulice.

Grupa G20, koju čini devetnaest država i Evropska unija, odgovorna je za 80 odsto svetskih emisija gasova staklene bašte. Gotovo trećina se odnosi na Kinu.

Govoreći uoči dvodnevnog samita u Rimu, britanski premijer Boris Džonson, domaćin konferencije u Škotskoj, upozorio je da bi neuspeh u delovanju doveo do toga da „buduće generacije imaju život koji je mnogo manje ugodan nego naš“.

Džonson je priznao da ni G20 ni COP26 neće zaustaviti globalno zagrevanje, te da se svet može nadati samo „usporavanju rasta“ temperature, piše BBC.

Rojters prenosi kako u nacrtu zajedničkog saopštenja G20 stoji obećanje o delovanju prema ograničenju rasta temperature na 1,5 stepeni, no da neće biti obavezujućih mera.

Članice G20 su i države poput Saudijske Arabije, zemlje s najvećim rezervama nafte na svetu, te Australije kojoj je ugalj drugi najvažniji izvozni proizvod te i dalje ulaže u taj energent iako stručnjaci pozivaju na njegovo napuštanje, stoga su kritičari i ekološke skupine skeptične oko iskrenosti namera država u borbi protiv klimatskih promena.

Nejednakost u vakcinaciji

Džonson bi na samitu trebalo da se dotakne i pitanja nejednakosti u svetskoj raspodeli vakcina. Konzervativni premijer trebalo bi kolegama da naglasi da je glavni prioritet „brza, ravnopravna i globalna distribucija vakcina“.

U svetu je iskorišćeno više od šest milijardi doza vakcina protiv kovida-19. No 160 bivših čelnika i javnih ličnosti u pismu Mariju Dragiju, premijeru Italije koja predsedava susretom, upozorili su kako je u siromašnim zemljama vakcinisano samo dva odsto ljudi.

Od američkog predsednika Džoa Bajdena se očekuje da pozove države na bržu proizvodnju energenata koji ove godine beleže veliki rast cena na svetskom tržištu, piše BBC.

G20 bi trebalo i da podrži minimalni porez za korporacije od 15 odsto, što podržava 140 država širom sveta.

Protest u centru Rima

Više desetina ljudi okupilo se u centru Rima, zahtevajući od učesnika samita Grupe 20 da preduzmu hitne i odlučne akcije u sprečavanju klimatskih promena, ali ih je policija sklonila sa glavnog bulevara, u blizini mesta na kome su održava skup lideri najbogatijih država sveta.

Nekoliko sati pre dolaska čelnika Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i ostalih svetskih ekonomskih sila na dvodnevni sastanak, aktivisti su blokirali put noseći transarente, među kojima i onaj na kome je pisalo „Od Rima do Glazgova, problem su vaša rešenja“, prenosi AP.

Nakon skupa u Rimu, gotovo svi lideri članica Grupe 20 u nedelju uveče će otputovati u Glazgov, gde u ponedeljak počinje samit Ujedinjenih nacija o klimi.

Demonstranti danas nisu poslušali naređenje policije da se sklone sa bulevara, pa su ih čuvari reda jednog po jednog prenosili na sporednu ulicu, gde su nastavili da sede i leže i da blokiraju saobraćaj, ali nisu zabeleženi veći incidenti.

Komentari

Vaš komentar