Samit Evropske političke zajednice: Rat u Ukrajini trenutno najveći problem

Svet 06. okt 202215:143 komentara
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Češki premijer Petr Fijala otvorio je prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu upozorenjem da je ruski agresivni rat najveći problem koji muči 44 zemlje čiji čelnici prisustvuju skupu.

„Evropa je danas suočena sa teškoćama. Najteži problem je da je pogođena agresivnim ratom. Rusija nastavlja svoju nepravednu agresiju na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin nije spreman na pregovore i njegov cilj je da osvoji susednu zemlju“, kazao je Fijala otvarajući samit na kojem su lideri svih evropskih zemalja osim Rusije i Belorusije.

POVEZANE VESTI

Fijala je ponovio da Ukrajina i Zapad odbijaju kao nelegalnu ankesiju četiri ukrajinske oblasti od Rusije.

„Proglasiti glasanje na okupiranim teritorijama bilo je nečasno i lukavo i međunarodna zajednica to ne može da uzima ozbiljno. Shvatamo da je teško suprotstavljati se zlu, ali takođe shvatamo da istina pobeđuje. Možda će to trajati neko vreme, ali svi u srcima znamo da će Ukrajina pobediti jer je istina na njenoj strani“, rekao je Fijala.

Češki premijer je naveo da je Ukrajini nužna nesmanjena pomoć Evrope.

„Evropa mora da se pridržava vrednosti koje je ujedinjuju: vrednosti ljudskih prava, poštovanja i vladavine prava“, kazao je Fijala.

Naveo je da je češko predsedavanje EU suočeno „sa ogromnim izazovima i krizama kroz koje prolazi Evropa“ i koje će biti tema prvih razgovora Evropske političke zajednice, bilo da su to mir i bezbednost, energetika, životna sredina ili privreda.

„Nije cilj da dođemo do nekakvih pisanih zaključaka. Cilj je da diskutujemo i stvorimo nekakvu okvirnu slogu oko daljeg postupanja evropskih zemalja u tim oblastima“, rekao je Fijala.

Šolc: Kako da ograničimo posledice rata

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da samit 44 šefova država ili vlada Evrope koji je počeo u Pragu ne može da ignoriše ruski napad na Ukrajinu i da je dobro videti kako svi pomažu Ukrajini i finansijski i isporukama oružja.

„Lepo je videti kako svi mi pomažemo Ukrajini, novčano i isporukama oružja. Ruski napad je brutalno kršenje međunarodnog poretka koji smo imali posle rata. Za nas je važno kako da ograničimo posledice tog rata na svet“, kazao je Šolc.

Kao i predsednik Francuske Emanuel Makron, i Šolc je naglasio da je neophodno da cela Evropa solidarno u energetskoj krizi obezbedi pomoć domaćinstvima i preduzećima i, kako je kazao Makron, da se podrži evropska strategija za smanjenje cena energija.

„Cilj je da cene energija dramatično padnu. Tako to mora da bude“, kazao je i Šolc i podsetio da nije ugrožena samo Evropa već i azijski saveznici poput Japana ili Južne Koreje.

Komentari

Vaš komentar