Salvini: Blok desnog centra će podržati Berluskonija za predsednika Italije

Svet 13. jan 202214:27
Izvor: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Italijanski blok desnog centra podržaće kandidaturu bivšeg premijera Silvija Berluskonija za sledećeg predsednik države, rekao je u četvrtak lider desničarske stranke Mateo Salvini.

Italijanski parlament će se sastati 24. januara kako bi izabrao novog šefa države, koji će zameniti dosadašnjeg predsednika Serđa Matarelu. Očekuje se da će čelnici desnog centra raspravljati o situaciji na sastanku koji je predviđen za petak.

Povezane vesti

„Desni centar je čvrst i jednoglasan u svojoj podršci Berluskoniju i nećemo prihvatiti veto levice iz ideoloških razloga“, rekao je Salvini u saopštenju, aludirajući na stranke levog centra koje su osudile Berluskonijeve političke ambicije.

Predsednički izbori su dominantna politička rasprava u Italiji i verovatno će imati veliki uticaj na budućnost zemlje.

Premijer Mario Dragi nalazi se među glavnim kandidatima, ali njegova promocija u šefa države ostavila bi stranke s izborom ili postavljanja novog premijera ili raspisivanja prevremenih izbora.

Na konferenciji za medije u sredu, Salvini je pojasnio da će njegova stranka biti spremna da ostane u vladi čak i ako Dragi ode, ali ponovio je da bi voleo da bivši šef Evropske centralne banke ostane premijer.

Berluskonijeva stranka Forza Italia rekla je da će napustiti vladu jedinstva ako se Dragi preseli u predsedničku palatu Quirinale.

Predsednički izbori održavaju se glasanjem između 1.000 parlamentaraca i regionalnih delegata. Glasanje je tajno, zbog čega je stranačkim liderima teško da osiguraju da poslanici slede njihove instrukcije.

Analitičari i političari veruju da Berluskoni, koji se i dalje bavi suđenjima povezanim s njegovim neslavnim „Bunga Bunga“ seks zabavama od pre više od decenije, verovatno neće dobiti široku podršku koja mu je potrebna da pobedi na glasanju.

Čak i da poslanici bloka desnog centra glasaju za njega, Berluskoniju će i dalje biti potrebno barem 50 dodatnih glasova da postane šef države, a koje bi morao da osigura iz grupe nezavisnih poslanika.

Rikardo Molinari, lider donjeg doma Lige, rekao je italijanskoj radio stanici da njegova stranka želi da Berluskoni bude izabran, ali je dodao da bi njegov tabor trebalo da pronađe kandidata kojeg će i levica podržati.

„Nije tajna da je Berluskoni figura koja izaziva podele“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar