Sadik Kan ponovo izabran za gradonačelnika Londona

Svet 09. maj 202109:433 komentara
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Gradonačelnik Londona, laburista Sadik Kan, koji je 2016. postao prvi musliman na čelu britanskog glavnog grada, ponovo je izabran za drugi mandat, pokazuju objavljeni rezultati.

Sin pakistanskih imigranata koji je odrastao u socijalnom stanu, 50-godišnji Kan je na lokalnim izborima održanim u četvrtak pobedio konzervativca Šona Bejlija.

Kan je dobio 55,2 odsto glasova u drugom prebrojavanju, a Šon Bejli 44,8 odsto.

Kan je 2016. godine na mestu gradonačelnika nasledio sadašnjeg premijera Borisa Džonsona.

On je sinoć pozvao na „trenutak nacionalnog pomirenja“ posle lokalnih izbora u četvrtak koji su prema njemu otkrili podele vezane za „rane Bregzita“ i za „kulturni rat“ između velikih gradova i ostatka zemlje.

Rekao je da želi da gradi mostove među zajednicama u naredne tri godine i da London ima ulogu u nacionalnom opravku posle pandemije.

Tokom svog prvog mandata Sadik Kan, bivši advokat specijalizovan za ljudska prava, stekao je reputaciju ubedjenog ljubitelja Evrope, velikog protivnika Bregzita i konzervativnog premijera Borisa Džonsona, svog prethodnika na mestu gradonačelnika.

U kampanji mu je glavna deviza bila „zapošljavanje, zapošljavanje, zapošljavanje“ i želja da se ojača privreda Londona pogodjena pandemijom i Brezgitom, što je bio težak udarac na snažni finansijski sektor metropole.

Komentari

Vaš komentar