SAD, Velika Britanija i Australija sklopili bezbednosni pakt u Indo-Pacifiku

Svet 16. sep 202111:025 komentara
Izvor: Pixabay/robertwaghorn

SAD su objavile formiranje velikog bezbednosnog partnerstva sa Australijom i Velikom Britanijom u zoni Indo-Pacifika, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Prva posledica te spektakularne objave je da je Australija prekinula ogroman ugovor sklopljen sa Francuskom o isporuci konvencionalnih podmornica, što je izazvalo bes Pariza.

Novi pakt nazvan Aukus viđen je kao nastojanje zemalja da se udruže naspram jačanja Kine. Bezbednosni savez će dozvoliti veću podelu odbrambenih sposobnosti, uključujući pomoć Australiji u opremanju podmornica na nuklearni pogon.

„Prva velika inicijativa Aukusa biće isporuka flote podmornica na nuklearni pogon Australiji“, rekao je australijski premijer Skot Morison na video konferenciji zajedno sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom.

Događaju je predsedavao predsednik SAD Džozef Bajden u Beloj kući.

Francuska, kojoj je ovim prekinut ugovor od 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi evra) za njenu pomorsku industriju, odmah je osudila tu odluku, navodeći da je „za žaljenje“. U zajedničkom saopštenju minsitarstava odbrane i spoljnih poslova navedeno je da je ta odluka suprotna duhu i dogovorima o saradnji Francuske i Australije.

Nije sigurno da će se Pariz utešiti pomirljivim rečima Džozefa Bajdena, koji je rekao da SAD žele da rade blisko sa Francuskom u toj vrlo strateškoj zoni i da je Pariz ključni partner SAD.

„Velika Britanija, Australija i SAD će biti još bliskije povezani, što odražava stepen poverenja među nama i dubinu našeg prijateljstva“, rekao je Boris Džonson.

Džonson ovim sporazumom može sebi da pripiše sigurni diplomatski uspeh u strategiji izbegavanja međunarodne izolacije posle Bregzita.

„Na osnovu naše zajedničke istorije pomorskih demokratija, uključili smo se u zajednički poduhvat da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon“, navode tri partnera u zajedničkom saopštenju, gde se precizira da se radi o pogonu, a ne o nuklearnom naoružavanju podmornica.

Do sada su SAD delile ovu vrstu tehnologije nuklearnog pogona samo sa Velikom Britanijom, rekao je ranije zvaničnik Bele kuće i dodao da se radi o fundamentalnoj odluci kojom će Australija, SAD i Velika Britanija biti vezane generacijama.

Pakt Aukus takođe predviđa saradnju tri zemlje po pitanju sajber odbrane, veštačke inteligencije i kvantne tehnologije.

Novi Zeland, koji zabranjuje ulazak brodova na nuklearni pogon u svoje vode od 1985. godine, objavio je da nove podmornice njegovog suseda Australije neće biti dobrodošle kod njih.

Kina nije pomenuta u zajedničkom saopštenju australijskih, američkih i britanskih vođa, u kome se govori o „miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika“. Ali nema sumnje da je novi savez namenjen pre svega da se suprotstavi regionalnim ambicijama Pekinga, navodi agencija Frans pres.

Džozef Bajden ponavlja od svog izbora da namerava da se suprotstavi Kini, kao njegov prethodnik Donald Tramp, ali na drugačiji način, ne zatvarajući se u bilateralni sukob.

Komentari

Vaš komentar