SAD uvode sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i pritvaranja Navaljnog

Svet 02. mar. 202115:52 > 22:219 komentara
Podeli:
Izvor: Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/Handout via REUTERS

SAD su najavile uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima, kao odgovor na trovanje i pritvaranje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Sankcije, koje su usmerene posebno na sedam visokih zvaničnika, uvedene su „u konsultacijama sa partnerima iz EU“ i predstavljaju „jasan signal“ Moskvi, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

„Ponovo apelujemo na hitno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog“, dodao je on, ističući da su američke obaveštajne službe zaključile da je ruska vlada odgovorna za trovanje Navaljnog.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zato što je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja, za šta optužuje Kremlj.

„Nema tu šta puno da se komentariše. Više puta smo izrazili svoj stav u pogledu nelegitimnih jednostranih sankcija koje sa ili bez razloga, zapravo uglavnom uvek bez razloga, koriste kolege iz Sjedinjenih Država i oni koji se ugledaju na njih, Evropska unija. Kada nema šta da se predstavi kako bi se barem potkrepile njihove tvrdnje o trovanju Navaljnog, kada svi oni koji su ga lečili pažljivo skrivaju činjenice koje bi mogle da pomognu da se shvati šta mu se na kraju dogodilo i kada paralelno umesto iskrene saradnje bez tajni počinju da nas kažnjavaju,, po mom mišljenju, nikome ko donosi ovakve odluke ne ide na čast. Što se tiče reakcije – mi ćemo sigurno odgovoriti“, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Video: Reuters

Komentari

Vaš komentar