SAD uvele nove sankcije Rusiji nakon pripajanja ukrajinskih oblasti

Svet 30. sep 202217:257 komentara
Izvor: pixabay.com

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije za više od 1.000 firmi i pojedinaca povezanih sa ruskom invazijom na Ukrajinu, uključujući guvernera Centralne banke Rusije i članove porodica Nacionalnog saveta bezbednosti ove zemlje.

Nove sankcije, koje je uvelo Ministarstvo finansija SAD, stupile su na snagu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju okupiranih delova Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti.

POVEZANE VESTI:

Prisajedinjenja su obavljena na osnovu rezultata prisilno održanih referenduma u režiji Moskve. Kao takva, ona su ilegalna sa stanovišta međunarodnog prava. Ministarstvo finansija SAD sankcijama je podvrglo stotine članova ruskog parlamenta, čelne ljude finansijske i vojne infrastrukture i njihove snabdevače.

Američki savezni odsek za trgovinu stavio je na svoju kaznenu listu još 57 ruskih kompanija, a Stejt department je dodao više od 900 ljudi na svoju listu pojedinaca kojima se zabranjuje izdavanje američke vize.

„Nećemo stajati i gledati kako Putin prevarno pokušava da anektira delove Ukrajine“, izjavila je državna sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen.

Prema njenim rečima, „ministarstvo finansija i vlada SAD pokreću danas opsežnu akciju radi daljeg slabljenja ruskog vojnog kompleksa, koji je već degradiran i radi podrivanja njegove mogućnosti da vodi ilegalni rat“.

Komentari

Vaš komentar