SAD uhapsile u martu 210.000 migranata koji su pokušali da uđu iz Meksika

Svet 16. apr 202219:523 komentara
Izvor: REUTERS/Adrees Latif

Američke pogranične vlasti u martu su uhapsile 210.000 migranata koji su pokušali nelegalno da uđu iz Meksika, što je najveća mesečna brojka u poslednjih 20 godina i ukazuje na izazove s kojima bi se u predstojećem periodu mogao suočiti američki predsednik Džo Bajden.

To je povećanje od 24 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, kada je na granici zaustavljeno 169.000 migranata. Tada je uočen porast migracija, a jedna od posledica su hiljade dece bez pratnje koja su ostala danima “zaglavljena“ u prepunim graničnim stanicama, čekajući smeštaj u pretrpanim skloništima pod upravom vlade, prenosi Hina.

Bajden je po stupanju na funkciju obećao da će izmeniti imigracionu politiku svog prethodnika Donalda Trampa, ali se suočio s velikim brojem pokušaja prelaza granice.

Republikanci, koji se nadaju da će na izborima 8. novembra ponovno steći kontrolu u Kongresu, tvrde da je Bajdenovo odustajanje od Trampove politike samo podstaklo ilegalne imigracije.

Iz Bajdenove administracije upozoravaju da bi migracije mogle dodatno porasti nakon najave američkih zdravstvenih vlasti o ukidanju granične uredbe iz doba pandemije, koja traje do 23. maja.

Tom uredbom se omogućava da se tražitelji azila i ostali migranti po hitnom postupku proteraju u Meksiko da bi se sprečilo širenje kovida.

Otprilike polovina migranata koji su pokušali da pređu granicu u martu ove godine je proterana.

Komentari

Vaš komentar