SAD spremne da pregovaraju o vraćanju nuklearnom sporazumu sa Iranom

Svet 19. feb 202108:32 > 10:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

SAD su spremne da se pridruže pregovorima velikih sila i Irana o povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Administracija novog predsednika Džozefa Bajdena odbacila je kampanju „maksimalnog pritiska“ bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je pokušala da izoluje Iran, saopšteno je u SAD. Takođe, nova administracija se ne zalaže za obnavljanje sankcija Iranu.

Stejt department je najavio ove poteze nakon razgovora državnog sekretara Entonija Blinkena sa britanskim, francuskim i nemačkim kolegama.

U saopštenju se navodi sa će SAD prihvatiti poziv Evropske unije da prisustvuje sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, zajedno sa Iranom.

Iran je danas pozvao SAD da ukinu sankcije koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp, nakon što je nova američka administracija pozvala na razgovore.

Teheran će „odmah povući“ svoje mere ako SAD „bezuslovno ukinu sve sankcije koje je Tramp uveo“, napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Komentari

Vaš komentar