SAD se vraćaju u Sporazum o klimatskim promenama

Svet 19. feb. 202116:01 > 16:083 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Amerika se zvanično vraća u Sporazum o klimatskim promenama u Parizu, čime je dala novi podsticaj globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Povezane vesti:

Naučnici i strane diplomate pozdravili su povratak SAD u Sporazum, 30 dana nakon što je predsednik Džozef Bajden objavio tu vesti.

Pošto je gotovo 200 zemalja potpisalo Sporazum 2015. godine za sprečavanje katastrofalne klimatske promene SAD su jedine istupile iz dogovora. Taj korak je preduzeo bivši predsednik SAD Donald Tramp ističući da je prevelika cena reagovati protiv klimatskih promena.

Američki predstavnik za klimu Džon Keri učestvovaće u virtuelnoj ceremoniji kojom se obeležava povratak SAD, uključujući razgovore sa ambasadorima Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom i predstavnikom UN za borbu protiv klimatskih promena Majklom Blumbergom.

Bajden je obećao mapu puta ka nultim emisijama u SAD do 2050. godine. Naučnici ističu da je taj cilj u skladu sa onim što je potrebno.

„Klimatska promena i naučna diplomatija ne mogu ponovo biti „dodatak“ u diskusijama o našoj spoljnoj politici. To je od vitalne važnosti o nacionalnih bezbednosti, migraciji, međunarodnim zdravstvenim naporima i ekonomskoj diplomatiji i trgovinskim razgovorima“, istakao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Komentari

Vaš komentar