SAD pozvale Kanadu da iskoristi ovlašćenja i da okonča blokadu mosta Ambasador

Svet 11. feb. 202209:227 komentara
Podeli:
Kanada, SAD, blokada
Izvor: Tanjug/John Woods/The Canadian Preš via AP

Američka administracija pozvala je Vladu Kanade da iskoristi svoja ovlašćenja i prekine blokadu kamiondžija koje protestuju zbog ograničenja uvedenih u zemlji u borbi protiv kovida-19, oni su blokirali granične prelaze, a zaustavljen je protok auto-delova i druge robe između dve zemlje.

Kamiondžije od ponedeljka drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, u pokrajini Ontario, sa Detroitom što je primoralo automobilske kompanije da privremeno zatvore fabrike ili smanje proizvodnju.

Bela kuća je saopštila da su sekretari za unutrašnju bezbednost i za saobraćaj razgovarali sa kanadskim kolegama i pozvali ih da pomognu u rešavanju problema.

Povezane vesti

Federalni ministar javne bezbednosti Marko Mendičino zatražio je da se pošalje pojačanje kraljevske kanadske konjičke policije u Vindzor, Otavu i Kuts, u Alberti, gde je takođe blokirana granica.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u četvrtak uveče razgovarao onlajn sa liderima kanadske opozicije i rekao da je kontaktirao i gradonačelnika Vindzora.

Trudoova kancelarija je saopštila je da postoji spremnost da se „reaguje svim sredstvima koja su potrebna“ da bi se prekinule blokade.

Konzervativni premijer Ontarija Dag Ford je zatražio od suda da se zamrznu milioni dolara donacija konvoju koje dobija preko sajta za finansiranje protestnog skupa. Ford je te proteste nazvao okupacijom.

Gradonačelnik Vindzora Dru Dilkens najavio je da će grad tražiti odgovarajuće sudske zabrane kako bi došlo do okončanja „okupacije“.

„Ekonomska šteta je ogromna i mora joj se stati na kraj“, rekao je on.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovinske razmene između dve zemlje.

Stotine demonstranata u kamionima paralisale su i ulice centra Otave, a to traje skoro dve nedelje.

Komentari

Vaš komentar