SAD pozvale Iran na nastavak pregovora o nuklearnom programu

Svet 05. avg. 202123:47
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Američke vlasti pozvale su novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija da što je pre moguće nastavi pregovore o iranskom nuklearnom programu koji su prekinuti pre nekoliko nedelja.

„Za nas je to hitan prioritet. Taj proces ne može da se nastavi u nedogled“, izjavio je portparol američke diplomatije Ned Prajs i dodao da poziva Iran da se vrati za pregovarački sto.

Prema njegovim rečima, poruka SAD novom predsedniku Irana je ista poruka upućena njegovom prethodniku Hasanu Rohaniju.

Povezane vesti:

„Nadamo se da će Iran iskoristi priliku za pronalaženje diplomatskog rešenja“, rekao je Prajs.

Novi predsednik Irana, koji je položio zakletvu u parlamentu kao osmi predsednik Islamske Republike, izjavio je da podržava svaki diplomatski napor koji omogućava ukidanje američkih sankcija uvedenih njegovoj zemlji, a koje podrivaju ekonomiju.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum. SAD su napustile sporazum za vreme predsednika Donalda Trampa.

Komentari

Vaš komentar