SAD pozivaju Iran da dozvoli kontrolu svojih nuklearnih postrojenja

Svet 22. feb 202122:471 komentar
Podeli:
Iran, zastava Irana, Teheran
Izvor: STR/AFP (ilustracija)

Američke vlasti pozvale su večeras Iran da se u potpunosti podrgne kontroli svojih nuklearnih postrojenja.

Sutra stupa na snagu iranski zakon prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posećuju neka postrojenja.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je u nedelju uveče po povratku iz Teherana da je sa iranskim vlastima postignuto privremeno, tromesečno rešenje za nadzor primene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

„Pristup će biti smanjen ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije“, rekao je Grosi i dodao da će to za sada da „spasi situaciju“.

Portparol američke diplomatije Ned Prajs pohvalio je večeras posetu Grosija Teheranu ali je ponovio da Iran treba u potpunosti da poštuje svoje obaveze „u vezi sa verifikacijom i neširenjem nuklearnog oružja“.

SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Komentari

Vaš komentar