SAD odbacuje predlog SZO da se uvede moratorijum na treću dozu vakcina

Svet 05. avg. 202107:592 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Matthias Rietschel

Sjedinjene Američke Države odbacile su poziv Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za uvođenjem moratorijuma na davanja trećih doza vakcina portiv koronavirusa navodeći da je u pitanju "lažni izbor".

Direktor SZO Tedros Gebrejsus pozvao je na obustavu vakcinacije trećom dozom vakcina bar do kraja septembra radi jačanja globalne jednakosti i omogućavanja vakcinacije najmanje 10 posto stanovnika u svakoj zemlji, javlja Anadolija.

Povezane vesti:

„Da bi se to dogodilo, potrebna nam je saradnja svih, naročito nekolicine zemalja i kompanija koje kontrolišu globalno snabdevanje vakcinama“, rekao je on u Ženevi.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da administracija Džoa Bajdena, predsednika SAD-a, veruje da može deliti dodatne doze ako ih preporuče domaće zdravstvene vlasti, dok nastavljaju napore u distribuciji vakcina po celom svetu.

„Verujemo da možemo da učinimo obe stvari, i ne moramo da biramo“, rekla je ona i dodala da će SAD imati dovoljno zaliha kako bi bili sigurni ako Uprava za hranu i lekove (FDA) preporuči dodatne doze za deo stanovništva, obezbedi i njih.

Vakcine iz kompanija Fajzer-Biontek, Moderna i Džonson i Džonson trenutno se distribuiraju u SAD-u uz odobrenja za hitnu upotrebu, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krajem jula su naveli da prema trenutnim ovlašćenjima ne mogu da preporuče dodatne doze, ali su izrazili podršku za to za imunokomprovitovane osobe.

SAD je juče objavio da je distribuisano više od 110 miliona doza vakcina u više od 60 zemalja sveta, navodeći da je prema podacima UN-a to više od donacija svih drugih zemalja zajedno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar