SAD: Metak koji je ubio palestinsku novinarku verovatno ispalili Izraelci

Svet 04. jul 202217:24 > 19:051 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Raneen Sawafta/File Photo

Zvaničnici SAD zaključili su da je pucnjava s izraelskih pozicija verovatno ubila novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, ali nema razloga da se veruje da je pucanje bilo namerno, saopštio je Stejt department.

To je rezultat testova fragmenata metka, nadjenog u telu žrtve, koje su sproveli balistički eksperti pod nadzorom SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Balistički eksperti su zaključili da je metak jako oštećen što je onemogućilo da se jasno zaključi ko ga je ispalio, dodao je Prajs.

Palestinka Abu Akleh, dugogodišnja novinarka i državljanka SAD, dobro poznata u arapskom svetu, ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo palestinskih ekstremista u blizini.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka ubijena u sukobu sa palestinskim ekstremistima i da samo forenzička analiza metka može da potvrdi da li ga je ispalio izraelski vojnik ili palestinski ekstremista.

Uz to su oštro porekle da je novinarka namerno ciljana, ali je rečeno da ju je možda greškom pogodio izraelski vojnik tokom razmene vatre s ekstremistom.

Američki bezbednosni zvaničnici su ispitali rezultate i palestinske i izraelske istrage i „zaključili da je pucnjava sa pozicije IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) izgleda odgovorna za smrt Abu Akleh“, rekao je portparol Prajs.

SAD „nisu našle razloga za verovanje da je to bilo namerno, već da je pre rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvodjene IDF-om protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada“, naveo je potparol.

„Izuzetno detaljnu forenzičku analizu“ je sprovela nezavisna treća strana, dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska je predstavila rezultate svoje istrage u saopštenju koje će verovatno izazvati gnev Palestinske uprave.

Ta uprava je odbila svaku izraelsku ulogu u istrazi i nije htela da preda metak izraelskim vlastima.

Vojska je navela da je metak bio u posedu američkih zvaničnika tokom analize, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Porodica užasnuta rezultatima američke analize metka

Porodica palestinske novinarke Širin Abu Akleh saopštila je danas da je „užasnuta“ rezultatima američke analize metka kojim je ubijena tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u maju.

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta metak je ispaljen verovatno s izraelske pozicije, ali je suviše oštećen da bi se mogao doneti potpun zaključak i nema razloga za verovanje da je namerno ciljana.

Na Tviteru je postavljeno saopštenje porodice razočarane jer se ispitivanjem metka navodno nije moglo utvrditi iz koje puške je ispaljen.

Komentari

Vaš komentar