SAD i Kina se obavezale na saradnju po pitanju klimatskih promena

Svet 18. apr. 202110:10
Podeli:
kina peking smog zagađenje
Izvor: Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

SAD i Kina obavezale su se da će sarađivati po pitanju klimatskih promena, saopštile su noćas dve zemlje posle posete američkog izaslanika o klimi Džona Kerija Šangaju.

„SAD i Kina obavezuju se da će sarađivati međusobno i sa drugim zemljama u suočavanju sa klimatskom krizom, koja treba da se rešava ozbiljno i sa neophodnom hitnošću“, navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Saopštenje su potpisali američki izaslanik Džon Keri i njegov kineski kolega Sie Ženhua.

U tekstu se nabrajaju brojni putevi saradnje dve najveće svetske ekonomije koje, kako izgleda, predstavljaju gotovo polovinu emisija gasova sa efektom staklene bašte odgovornih za klimatske promene.

Vašington i Peking navode da će pojačati delovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Keri je prvi zvaničnik administracije presednika Džozefa Bajdena koji je posetio Kinu. Njegova poseta predsavlja znak nade da dve strane mogu da sarađuju oko klimatskih promena uprkos tenzijama po više drugih pitanja.

Bajden je najavio da će pitanje klime biti njegov prioritet, zauzimajući suprotan stav od svog prethodnika Donalda Trampa, zagovornika industrije fosilnih goriva, koji je povukao SAD iz Pariskog sporazuma.

Bajden idućeg četvrtka i petka organizuje virtuelni međunarodni ekološki samit.

Bajden je vratio SAD u Pariski sporazum odmah po dolasku na vlast. U pregovore o tom sporazumu potpisanom 2015. bio je uključen Džon Keri, a u ime Amerike potpisao ga je tadašnji predsednik Barak Obama.

Pariski sporazum obavezuje potpisnice da preduzmu mere da bi se zadržao porast temperature na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Komentari

Vaš komentar