SAD i Južna Koreja izvele pomorsku vežbu tokom napetosti sa Severnom Korejom

Svet 04. jun 202215:474 komentara
Podeli:
Vežba SAD Južna Koreja
Izvor: Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP

Američki nosač aviona Ronald Regan završio je pomorsku vežbu sa Južnom Korejom u Filipinskom moru, saopštile su dve vojske, u vreme nagoveštaja da se Severna Koreja sprema da izvede svoju prvu nuklearnu probnu eksploziju od 2017. godine.

Trodnevna vežba koja je počela u četvrtak u međunarodnim vodama kod japanskog ostrva Okinava je bila prva zajednička vežba saveznika u kojoj je učestvovao američki nosač aviona od novembra 2017. godine.

Ronald Regan se zajedno sa još dva američka nosača zatim pridružio vežbi sa tri južnokorejska nosača u vreme dok Severna Koreja testira nuklearne i interkontinentalne balističke projektile.

Današnja vežba usledila je nedeljama nakon što su predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol na samitu u Seulu obećali da će unaprediti odbrambene vežbe i razgovarati o načinima da Vašington zaštiti svog saveznika pred sve većim pretnjama Severne Koreje.

Juče je specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju Sung Kim rekao da se Vašington „spreman za sve nepredviđene situacije“ u bliskoj saradnji sa Južnom Korejom i Japanom.

Kim je rekao da Vašington ocenjuje da Severna Koreja nastavlja sa pripremama na svom poligonu za nuklearno testiranje u gradu Punđeri na severoistoku zemlje.

Sledeći test Severa bio bi njegov sedmi od 2006. i prvi od septembra 2017. godine, kada je tvrdio da je detonirao termonuklearnu bombu kako bi stala na interkontinentalne balističke rakete.

Nuklearni pregovori Vašingtona i Pjongjanga su u zastoju od 2019. godine zbog nesuglasica u oslobađanju od sankcija nametnutih Severnoj Koreji koje predvode SAD.

Komentari

Vaš komentar