SAD i 13 država zabrinuti zbog izveštaja SZO o poreklu koronavirusa

Svet 30. mar 202122:476 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, file

Sjedinjene Države i još 13 zemalja izrazile su u utorak zabrinutost zbog kašnjenja s objavom izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa i zbog toga što stručnjacima nije bio omogućen nesmetan pristup svim podacima.

Grupa zemalja objavila je zajedničku izjavu pošto je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da su međunarodni stručnjaci izvestili da su imali poteškoća u pristupu podacima za vreme boravka u Kini gde su istraživali poreklo virusa.

povezane vesti

„Važno je da zajedno izrazimo zabrinutost zbog toga što je studija međunarodne ekspertne grupe o poreklu virusa SARS-CoV-2 znatno kasnila i što nije bio omogućen pristup celovitim, originalnim podacima i uzorcima“, navodi se u izjavi.

Potpisale su je vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonjije, Litvanije, Norveške, Južne Koreje, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Kina je odbila da obezbedi podatke o ranim slučajevima kovida-19 stručnoj grupi predvođenoj SZO-om, rekao je ranije jedan od stručnjaka, i to je moglo otežati njihova nastojanja da shvate kako je počela globalna pandemija.

Zajedničkom izjavom zemlje pozivaju na sprovođenje dodatnih studija životinja kako bi se utvrdilo na koji je način virus prešao na čoveka i pozivaju da zemlje članice SZO-a dobiju pristup podacima, transparentno i brzo.

„Ključno je da nezavisni stručnjaci dobiju pun pristup svim pertinentnim ljudskim, životinjskim i podacima o okolini i osoblju koje je učestvovalo u prvim stadijumima pandemije, a što je relevantno za izbijanje pandemije“, navode u izjavi.

Smatraju da će te smernice pomoći zemljama da otkriju, pripreme se i odgovore na buduće pandemije.

Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Vuhanu, zaključila je da je vrlo verovatno da je uzročnik kovida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istovremeno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus ‘pobegao’ iz neke laboratorije.

Šef SZO pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijalizovanih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorije u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

Iako su stručnjaci koji su istraživali poreklo virusa u januaru i februaru u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje verovatnom, „potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti“, rekao je Tšef SZO na brifingu sa zemljama članicama o izveštaju koje je zvanično objavljeno u utorak.

Komentari

Vaš komentar