SAD hoće da proizvedu dodatnih milijardu doza antikovid vakcina godišnje

Svet 17. nov. 202120:56
Podeli:
Izvor: CHRISTOF STACHE / AFP

Američke zdravstvene vlasti najavile su da hoće da proizvedu dodatnu miljardu doza antikovid vakcina sa RNK tehnologijom svake godine, počevši od iduće godine, za sadašnju pandemiju i da bi mogli brzo da reaguju u slučaju budućih pandemijskih pretnji. 

„Cilj je da se prošire sadašnji kapaciteti za dodatnih milijardu doza godišnje, sa proizvodnjom koja bi počela do sredine 2022. godine“, rekao je na konferenciji za novinare Džef Zajenc, koordinator za borbu protiv pandemije u Beloj kući.

Povezane vesti

Da bi se dostigao taj cilj, američko minstarstvo zdravlja će ispitati kompanije koje su proizvele vakcine sa informacionom RNK tehnologijom da vide kako da povećaju njihov kapacitet proizvodnje.

Tim planom će se obezbediti dodatne doze za američku populaciju, a omogućiće i da se proizvedu antikovid vakcine za svet, rekao je Zajenc.

Prema njegovim rečima,  SAD će danas dostići cifru od 250 miliona doza vakcina datih za 110 zemalja, što je, kako je naveo, više nego što su dale sve druge zemlje sveta zajedno.

Vašington takođe namerava da pripremi američki odgovor na buduće pandemije.

Ovaj program će Americi pomoći da proizvede doze vakcine između šest i devet meseci posle identifikacije buduće infekcije, rekao je on.

Vlada Džozefa Bajdena hoće da pojača borbu protiv pandemije. Prema američkim medijima, on treba uskoro da najavi kupovinu 10 miliona antivirusnih lekova protiv kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar