SAD čestitale Višegradskoj grupi 30 godina partnerstva

Svet 09. feb 202116:11
Izvor: Wojtek RADWANSKI/AFP

SAD su čestitale Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj 30 godina partnerstva u Višegradskoj grupi (V4), poručivši da kao saveznice u NATO i članice EU zemlje V4 igraju važnu ulogu u jačanju Centralne Evrope i Transatlantskog saveza, saopštio je Stejt department.

Od svog osnivanja 1991. godine, kao podrška pristupanju NATO i EU, Višegradska četvorka je pojačala kolektivne glasove Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke o važnim regionalnim pitanjima, uključujući podržavanje evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva EU kroz programe Međunarodnog všegradskog fonda za jačanje demokratskih institucija i civilnog društva, navodi se u saopštenju.

SAD se, kako se dodaje, raduju nastavku dijaloga s Višegradskom grupom na rešavanju zajedničkih izazova, uključujući borbu i oporavak od globalne pandemije, poboljšanje sajber i energetske bezbednosti, borbu protiv klimatskih promena, suzbijanje dezinformacija i zloćudnog uticaja i jačanje demokratskih institucija, vladavine zakona i nezavisnih medija.

Komentari

Vaš komentar