SAD će zadržati sankcije Revolucionarnoj gardi i ako dođe do sporazuma sa Iranom

Svet 27. mar 202211:134 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

SAD će zadržati sankcije protiv iranske Revolucionarne garde, ideološke vojske zemlje, čak i ako se postigne sporazum o nuklearnom pitanju, rekao je američki izaslanik za Iran Robert Mali.

„Oni će ostati pod sankcijama prema američkom zakonu i naša percepcija kada su oni u pitanju će uvek ostati ista“, rekao je američki diplomata u obraćanju na Doha forumu u Kataru.

Teheran traži od SAD da skine Revolucionarnu gardu sa njihovog spiska terorističkih organizacija.

Iran je potvrdio juče da je ukidanje sankcija Gardi medju tačkama o kojima se još raspravlja oko oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

U Dohi gde su okupljene političke i ekonomske vodje, Robert Mali je upozorio da nuklearni sporazum nije ni neizbežan, ni vrlo blizu.

„Dosta smo blizu postizanju sporazuma, ali dosta smo blizu već izvesno vreme i mislim da vam to govori sve što treba da znate o teškoćama pokrenutih pitanja“, rekao je on.

U Dohi je prisutan i bivši iranski ministar spoljnih poslova Kamal Karazi, sada savetnik vrhovnog vodje ajatole Ali Kameinija. On je rekao da je Revolucionarna garda, nacionalna vojska i da ona ne može biti stavljena na spisak terorističkih organizacija.

Teheran već nekoliko meseci vodi pregovore u Beču sa Kinom, Rusijom, Francuskom Velikom Britanijom i Nemačkom da spase sporazum iz 2015. godine čiji cilj je da spreči Iran da razvije atomsku bombu. U zamenu za to Iran, koji je uvek negirao da želi da napravi atomsku bombu, traži ukidanje sankcija koje guše njegovu privredu.

SAD učestvuju posredno u pregovorima u Beču. SAD su se 2018. povukle iz iranskog nuklearnog sporzuma, prema odluci tadašnjeg predsednika Donalda Trampa i ponovo uvele sankcije Iranu. Kao reakcija Iranci su postepeno odustajali od ograničenja uvedenih za razvoj njihovog nuklearnog programa.

Koordinator Evropske unije Enrike Mora danas se nalazi u Teheranu gde treba da se sastane sa svojim iranskim kolegom Alijem Bagerijem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je rekao da je zaključivanje iranskog nuklearnog sporazuma „pitanje dana“.

Komentari

Vaš komentar