Ruski Ustavni sud „aminovao“ aneksiju, ali se stvari na frontu drukčije odvijaju

Svet 02. okt 202219:5281 komentara

Ruski Ustavni sud potvrdio je aneksiju teritorija Ukrajine. Kažu - sve je bilo po zakonu. Ukrajina je pak objavila da ima potpunu kontrolu i da je otvoren put prema Lugansku.

U senci Putinovog kremaljskog komornog spektakla aneksije okupiranih ukrajinskih oblasti, ruske linije odbrane ruše se kao kule od karata. Nakon pada Harkovskog fronta i oslobađanja Izjuma i Kupjanska, dok Putin trijumfuje u Kremlju, Ukrajinci trijumfiraju na terenu.

„Liman je potpuno očišćen“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao: „Zahvaljujem vam, naši vojnici, naši ratnici. Slava Ukrajini“

U subotu, potpuno je oslobađen strateškli važan grad Liman, na redu su Svatovi, kao najvažniji logistički punkt na severu Luganske oblasti, cilj je zatim povratak u Kreminu, Lisičansk i Severodonjeck. Istovremeno, Kijev objavljuje i oslobađanje sela Zolota Balka na severu Hersona.

Objašnjenja ruskog Generalštaba uobičajeno su ridikulozna. „Zbog pretnje okruženjem, savezničke snage povučene su iz Crvenog Limana na mnogo pogodnije pozicije“, objašnjava portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Liman je na severu Donjecke oblasti, koju je Putin upravo anektirao. Zašto još uvek nema njegovog obećanog vojnog odgovora? Zapravo, u Liman već jeste tiho poslao novomobilizovane Ruse, slabo opremljene i uglavnom bez ijednog sata obuke. Završili su kao topovsko meso.

Hoće li Putin ostvariti pretnju i navodnu rusku teritoriju braniti bombardovanjem ukrajinskih gradova, možda čak taktičkim nuklearnim uadrima? Formalno, ta mogućnost teoretski će postojati tek kad ruska Duma ratifikuje aneksiju.

Novinar Glasa Amerike Aleks Gorbačev kaže da su projekcije da će Putin mobilizovane vojnike koristiti za očuvanje osvojenog, a ne za napad.

„Videlo smo koliko je ta vojska demoralizovana i da nema ništa. Tu je i scenario da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje, ali prvi scenario je da će pokušati da obustave isporuku gasa i čekaju da se Evropa iscrpi, da dođe do raskola među evropskim liderima. Dakle, to je prvi scenario“, uveren je Gorbačev.

Ali, kako će reagirati „mali ljudi“, zapadni Evropljani na nadolazak sibirske zime? U Berlinu potestuju proruski nastrojeni nezadovoljni Nemci – bune se zbog rasta cena energenata i inflacije.

Zelenski je Putinu odgovorio zahtevom za članstvo u NATO-u. Ali slabe su šanse za to, Ukrajina ne zadovoljava kriterijume, ne kontroliše celu svoju teritoriju. A za članstvo je potreban 100-postotni konsenzus svih članica.

Mnogi analitičari procenjuju da će na izborima u EU u sledećih nekoliko meseci dominirati desne stranke u najmanju ruku skeptične prema sankcijama Rusiji. Na nedeljnim bugarskim izborima očekuje se pobeda stranke desnog centra bivšeg premijera Borisova. Ali on nema dileme oko uloge NATO-a i odnosa prema Putinu.

„Svet je u ratu, i nužna su jasna stajališta. Nemamo ništa protiv ruskog naroda, ali Putin je očiti agresor. Bugarska mora biti vrlo jasna, čvrsta i precizna gde ona pripada: u EU i NATO. Zato ulazak u Evrozonu mora biti prvi i najvažniji zadatak“, poručuje Borisov.

I papa Franja iz Vatikana upućuje vapaj, pre svega Putinu.

„Moj apel pre svega je upućen predsedniku Ruske federacije, moleći ga, makar iz ljubavi prema sopstvenom narodu, da zaustavi ovu spiralu nasilja i smrti“, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Ali, s druge strane, kaže Franja, apel se jednako pun nade šalje i predsedniku Ukrajine, da bude otvoren prema ozbiljnim mirovnim predlozima. A svim svtskim liderima da preduzmu sve što je u njihovoj moći da zaustave rat, i da ne dopuste sebi uvlačenje u opasne eskalacije.

„Molim vas, dopustite da mlade generacije dišu sveti vazduh mira, a ne zagađeni vazduh rata, što je ludost“, kazao je papa.

Franja obnavlja svoj poziv za trenutni prekid vatre, u svetlu Putinovih poslednjih poteza koji su, kaže, suprotni principima međunarodnog prava i podižu rizik nuklearne eskalacije do tačke u kojoj rastu strahovi od nekontroliranih i katastrofalnih posledica – na nivou celog sveta.

Komentari

Vaš komentar