Ruski patrijarh: Vojnici koji poginu u Ukrajini biće očišćeni od svih grehova

Svet 26. sep 202217:32166 komentara
Izvor: Oleg Varov/Russian Patriarchal Press Service/Handout via Reuters

Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugog svetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grehova.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podržava invaziju na Ukrajinu. I ranije je kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se priklone Kremlju.

Pročitajte još

„Mnogi umiru na bojnom polju. Crkva moli da ova bitka što pre prestane i da se što manje braće međusobno ubija u ovome bratoubilačkom ratu. Istovremeno, crkva shvaća da, ako neko vođen osećajem dužnosti i potrebom da ispuni zakletvu ode kako bi obavio ono što od njega zahteva dužnost i ako osoba umre izvršavajući tu dužnost, tada su takvi ljudi nedvosmisleno počinili delo jednako žrtvi. Žrtvovaće se za druge. Zato verujemo da ova žrtva pere sve grehove koje je osoba počinila“, kazao je ruski patrijarh Kiril (75) u svom prvom nedeljnom obraćanju vernicima od naredbe o mobilizaciji.

Rusija tvrdi da je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika da se bore u Ukrajini u sklopu mobilizacije koja je izazvala gnev javnosti, rezultirala egzodusom vojno sposobnih muškaraca i podstakla proteste širom zemlje.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je razdor između ruskog ogranka pravoslavne crkve i ostalih krila pravoslavlja širom sveta.

Papa Franja, poglavar Katoličke Crkve, odmah je bio glasni protivnik rata i u nekoliko javnih obraćanja je kritikovao Kirilovo stav. Početkom septembra je kazao da Bog ne podržava rat.

Komentari

Vaš komentar