Ruski general-major: Osujetili smo pokušaj Kijeva da zauzme Zmijsko ostrvo

Svet 09. maj 202220:5318 komentara
Izvor: Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTER

Generalštab Ukrajine uz direktno učešće SAD i Velike Britanije planirao je provokaciju da zauzme Zmijsko ostrvo, ali su to sprečile ruske snage, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Od 7. maja, po direktnom naređenju Volodimira Zelenskog, ukrajinski Generalštab je uz direktno učešće savetnika iz SAD i Velike Britanije planirao veliku provokaciju oko zauzimanja Zmijskog ostrva. Zbog profesionalnih koraka jedinice Oružanih snaga Rusije na ostrvu ukrajinska provokacija je osujećena. Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke“, rekao je Konašenkov, prenosi ruska agencija TASS.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, kijevski režim je u protekla dva dana nekoliko puta pokušao da izvrši desantno sletanje na Zmijsko ostrvo, koje je od velikog značaja za obezbeđenje kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora.

„Kao rezultat glupe provokacije (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog samo tokom iskrcavanja i pokušaja da se uspostavi uporište na ostrvu, uništeno je više od 50 ukrajinskih diverzanata. Dvadeset četiri tela ubijenih ukrajinskih vojnika ostala su na obali Zmijskog ostrva“, naglasio je Konašenkov.

Tokom operacije odbijanja napada na ostrvo, u vazduhu su oborena četiri ukrajinska aviona, uključujući tri Su-24 i jedan Su-27, tri helikoptera Mi-8 sa padobrancima i jedan helikopter Mi-24.
U protekla dva dana u vazduhu je oboreno 29 ukrajinskih dronova, uključujući osam borbenih bespilotnih letelica Bairaktar ​​TB2. Četiri bespilotne letelice Bairaktar ​​oborene su u ponedeljak popodne.

Komentari

Vaš komentar