Ruski ambasador u Londonu: Nećemo dozvoliti da Navaljni umre u zatvoru

Svet 18. apr. 202119:26 > 20:1425 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Adrej Kelin rekao je u intervjuu za BBC da vlasti neće dozvoliti da Aleksej Navaljni umre u zatvoru.

„Naravno da nećemo dozvoliti da umre, ali mogu reći da se Navaljni ponaša kao huligan i da se trudi da prekrši svako pravilo u zatvoru“, rekao je Kelin.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, Navaljni se jednog dana žali da ga boli leva ruka, a drugog dana leva noga, a sve to radi da bi privukao pažnju.

„Kada bi se ponašao normalno, imao bi izgleda da, kao i svaki drugi zatvorenik, bude pušten ranije“, kazao je Kelin i dodao da normalno ponašanje podrazumeva samo poštovanje propisa u vreme izdržavanja kazne.

Četvoro ruskih lekara, među kojima i lična doktorka Navaljnog Anastasija Vasiljeva, poslali su pismo zatvorskim vlastima, sa zahtevom da im se odmah omogući da ga pregledaju.

Oni tvrde da na osnovu laboratorijskih analiza, čije su rezultate dobili, Navaljnom preti opasnost od otkazivanja rada srca i bubrega i da to može da se desi „svakog časa“.

Borel: EU zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Navaljnog

Evropska unija izrazila je „duboku zabrinutost“ zbog zdravstvenog stanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji u zatvoru štrajkuje gladju, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel i pozvao na njegovo hitno i bezuslovno puštanje na slobodu.

Borel je pozvao ruske vlasti da Navaljnom odmah omoguće pristup „lekarima kojima veruje“ i dodao da su vlasti odgovorne za njegovu bezbednost i zdravstveno stanje.

Hapšenje i zadržavanje Alekseja Navaljnog odlučeno je „iz političkih razloga“ i protivno je ruskim obavezama o poštovanju ljudskih prava, rekao je Borel.

„Slučaj Navaljnog nije izolovan i potvrđuje negativan trend smanjenja prostora koji je ostavljen opoziciji, civilnom društvu i nezavisnim glasovima u Rusiji“, dodao je visoki evropski zvaničnik.

Komentari

Vaš komentar