Rusija zapretila blokadom Zuma zbog uskraćivanja usluga javnom sektoru

Svet 07. apr. 202112:494 komentara
Podeli:
Izvor: Yuri Kadobnov/AFP

Ruske vlasti su danas upozorile da mogu da blokiraju američku platformu za video-konferecije Zum (Zoom), tvrdeći da je prestala da svoje usluge prodaje ruskom javnom sektoru, vladi i univerzitetima.

„Ako Zum donosi takve odluke prema vladinim službama i javnim firmama, onda je moguće da se taj servis blokira na teritoriji naše zemlje, kao recipročna i simetrična mera“, rekao je Aleksander Baškin, član Saveta federacije, gornjeg doma Parlamenta, prenosi ruska agencija Ria.

Povezane vesti:

Ruski dnevnik Komersant danas piše o pismu kojim je Zum svom ruskom distributeru ukinuo pravo prodaje softvera vladinim službama i organizacijama povezanim s njima.

Autentničnost pisma je za list potvrdio Andrej Petrenko, šef distributera Rajtkonf (RihgtConf), navodeći da dosadašnji ugovori ostaju na snazi i da se nova odluka odnosi na devet bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država.

I drugi su kritikovali Zum zbog te odluke, tvrdeći da Rusija može bez te aplikacije, iako je ona postala veoma popularna zbog ograničenja tokom pandemije i rada i nastave na daljinu.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov je rekao da Rusija odnedavno ima svoj takav softver „Sferum“ i „mi smo time spremni za svaku situaciju… obrazovni sistem ne zavisi od nekog određenog softvera“, rekao je on, prenosi agencija TASS.

Državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom je rekla za agenciju Ria da taj sektor ruske industrije koristi sopstvenu internu zatvorenu platformu za komunikacije.

Stručnjaci su ruskim medijima rekli da je Zum možda odlučio da ograniči svoje operacije u Rusiji strahujući da bi mogle da ga pogode sankcije SAD protiv Moskve.

Krajem 2020. Majkrosoft je odbio da proda softver jednom ruskom univerzitetu koji je pod američkim sankcijama zbog obuke stručnjaka za naoružanje.

Komentari

Vaš komentar