Rusija uvela sankcije protiv 287 britanskih poslanika

Svet 27. apr 202214:181 komentar
Izvor: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Rusija je uvela sankcije protiv 287 britanskih poslanika, uključujući šefa kabineta premijera Stiva Barkleja i predsednika donjeg doma parlamenta Lidzija Hojla, objavilo ministarstvo spoljnih poslova iz Moskve.

Njima će biti zabranjeno da uđu u Rusiju i dolazi kao odgovor na britanske sankcije za 386 ruskih poslanika 11. marta, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

Među onima koje je Moskva sankcionisala su poslanici i iz redova Konzervativne i Laburističke stranke.

„Ove osobe, kojima nije više dozvoljeno da uđu u Rusiju, imali su najaktivniju ulogu u uspostavljanju instrumenata antiruskih sankcija i doprineli su rastu rusofobične histerije u Britaniji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „neprijateljska retorika i netačne tvrdnje iz usta britanskih poslanika ne samo da odobravaju neprijateljski kurs Londona, koji ima za cilj demonizaciju naše zemlje i njene međunarodne izolacije, već ih koriste i protivnici dijaloga sa Rusijom sa međusobnim uvažavanjem da potkopaju osnove bilateralne saradnje“.

Britanski ministar za životnu sredinu Džordž Ostis, ministar za Bregzit Džejkob Ris-Mog i konzervativni poslanici Džeremi Hant i Stiv Bejker su među najistaknutijim britanskim političkim figurama koje su se našle na ruskoj listi.

Komentari

Vaš komentar