Rusija u nacrtu zahteva od NATO traži da uskrati članstvo bivšim članicama SSSR

Svet 17. dec 202118:4811 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Rusija je objavila nacrt bezbednosnih zahteva kojim traži da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama, kao i da povuče svoje vojne snage iz Centralne i Istočne Evrope, što su ultimatumi koje će svakako odbaciti Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici, objavio je AP.

Nacrt predloga, koji je podnet SAD i saveznicama ranije ove nedelje, takođe poziva na zabranu slanja ruskih i američkih ratnih brodova u područja u kojima mogu pogoditi ciljeve druge strane, uključujući prestanak vojnih vežbi NATO snaga u blizini Rusije.

Povezane vesti

Uz to, predviđena je zabrana postavljanja raketa srednjeg dometa u područjima gde mogu dejstvovati na teritoriji druge strane.

U ruskom predlogu je novi zahtev za povlačenje snaga NATO u srednjoj i istočnoj Evropi, kroz formulaciju da se stranke slažu da neće slati snage „u područja u kojima nisu bile prisutne 1997. godine“, osim u izuzecima gde se postigne saglasnost.

Kako navodi AP, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Ribjakov izjavio je da su odnosi Rusije sa SAD i NATO dostigli „opasnu tačku“ i dodao da su razmeštanje Alijanse i njene vežbe u blizini Rusije stvorile „neprihtvatljive“ pretnje njenoj bezbednosti, te da bi pregovori u Ženevi trebalo da počnu što pre.

Zahtev da se obezbedi pismena garancija da Ukrajini neće biti ponuđeno članstvo u NATO Zapad je već odbio i poručio Moskvi da nema pravo glasa kad je reč o širenju NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odgovorio je danas da je Alijansa dobila ruski dokument i da svaki razgovor sa Moskvom o bezbednosnim pitanjima mora da uključi, između ostalog, konsultacije sa evropskim partnerima, kao što je Ukrajina.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da razgovori sa Moskvom o strateškoj bezbednosti traju decenijama, ali da „neće biti pregovora o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika i partnera“.

„Nećemo ugroziti ključne principe na kojima se gradi evropska bezbednost, uključujući i to da sve zemlje imaju pravo da samostalno definišu svoju budućnost i spoljnu politiku bez spoljne intervencije“, naglasila je Psaki.

AP konstatuje da objavljivane zahteva, sadržanih u predloženom rusko-američkom sporazumu o bezbednosti, i sporazumu o bezbednosti između Moskve i NATO, dolazi usred rastućih tenzija zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije.

Moskva je negirala da planira napad na svog suseda, ali traži pravne garancije koje onemogućavaju širenje NATO i raspoređivanje oružja u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar