Rusija stavila Kasparova i Hodorkovskog na spisak stranih agenata

Svet 20. maj. 202223:3712 komentara
Podeli:
Izvor: Kuba Atys/Agencja Wyborcza via REUTERS

Bivši šahovski šampion Gari Kasparov i oligarh Mihail Hodorkovski, dvojica protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina u izgnanstvu, stavljeni su u Rusiji na spisak "stranih agenata", saopštilo je rusko Ministarstvo pravde.

Ta odrednica, koja podseća na naznaku „neprijatelj naroda“ iz sovjetske ere, masovno se koristi u Rusiji protiv opozicionara, novinara i aktivista za ljudska prava optuženih da vode političke aktivnosti finansirane u inostranstvu.

Sa oznakom strani agent, osoba ili entitet podležu brojnim ograničenijima i procedurama pod pretnjom teških kazni. Između ostalog, treba da navedu status svih svojih publikacija.

Na ažuriranom spisku objavljenom na internet stranici ministarstva navodi se da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparov (59) imaju „izvore“ u Ukrajini da finansiraju njihove aktivnosti.

Bivši šahovski šampion Kasparov se odavno protivi Vladimiru Putinu i gotovo deset godina živi u izgnanstvu u SAD.

Hodorkovski je bio jedan od najmoćnijih biznismena u Rusiji tokom 1990-ih pre nego što se suprotstavio Kremlju pri dolasku Putina na vlast 2000.

Proveo je deset godina u zatvoru između 2003. i 2013. i od tada živi u iznganstvu. On je godinama finansirao u Rusiji opozicionu organizaciju Otvorena Rusija koja se sama raspustila u maju 2021. zbog rastuće repesije u zemlji.

Komentari

Vaš komentar