Rusija proteruje dvoje holandskih diplomata kao uzvratnu meru

Svet 18. jan. 202114:57
Podeli:
Shutterstock

Rusija će proterati dvoje holandskih diplomata, kao uzvratnu meru za proterivanje dvoje ruskih diplomata iz Holandije krajem decembra, optuženih za špijunažu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poslednjih meseci beleži se više ovakvih slučajeva u Evropi, u Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Norveškoj, uz rastuće rusko-zapadne tenzije.

„Rukovođena principom reciprociteta, ruska strana odlučila je da protera iz Ruske Federacije dvoje diplomata holandske ambasade u Moskvi“, navelo je rusko ministarstvo u saopštenju, dodajući da je nota u tom smislu predata holandskom otpravniku poslova u Moskvi.

Dvoje diplomata imaju dve nedelje da napuste Rusiju, dodaje se u saopštenju.

Početkom decembra holandske vlasti proterale su dvoje ruskih diplomata, a holandska obaveštajna služba AIVD je navela da je odluka doneta posle otkrića špijunske mreže u Holandiji usmerene ka visokotehnološkoj industriji.

AIVD je optužio dvoje ruskih državljana, akreditovanih u Holandiji kao diplomate ruske ambasade u Hagu, da su agenti ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).

„Holandske vlasti pribegle su još jednom svom omiljenom metodu upućivanja neosnovanih i lažnih optužbi“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, osuđujući tu „neprijateljsku“ meru.

Komentari

Vaš komentar